Jumat, 22 Oktober 2010

DRIFT (POST PRODUCTION) VIDEO

video

Green House







Rumah Hijau or Green House

is a concept of a modern house that interact fully with the surrounding environment and derived from ‘green concept understanding’ to optimize the design approaches with major concern from two aspects which are electricity management with optimum natural light & cross ventilations and water management using bio swale system on the landscape and utilize the rain water for external landscape watering and re-filtered to be used for service purposes.

Sited in West part of Jakarta originating the tropical climate with high humidity percentage and heavy rain season that occurs repeatedly, it takes into a consideration of all design aspects. Entering house from East side with few steps lead to double volume guest & living room with an elongated view toward reflective pool and courtyard, on the South block where the staircase to second storey there is an internal courtyard beside the guest bedroom to create a light court in between yet it functioned as an air space to all rooms. All the services area are pushed behind on West block where it has less opening and act as the service yard.

On second storey all bedrooms are orientated toward North & South side in the center space there is a small living room on the second storey as a gathering space for family members and all bathrooms at this level are arranged stacked above the bathrooms below.

The house are expressed in single block massing of two storey house with full glass height in front and expressing the L-section of double volume living room on the first storey and all bedrooms on second storey with full height window opening on the top large overhang pitched roof to adapt the local climate.

DRIFT VIDEO

video

Cigadung House






Project data
Principal: Asa Darmatriaji
Designer: Davi Regines
Site area : 213 sqm
Built-up Area : 243 sqm
Client : Confidential
Status : On hold, construction date on 2012

Is a concept of stacked house/villa approached in an urban site at Jalan Cigadung, Bandung, West Java, Indonesia. It derives from the ‘crowd’ of its residential complex that challenges us to recreate the program within the site. It comprises of three storey, on the lowest floor (semi basement) consists of garage for two cars, store, shoe cabinet, maid’s room & bathroom, also by introducing garden at this level allowed natural light and air to enter at this level.

Meandering thru staircase from semi basement level to the 1st storey level its lead to an open concept living and dining room with courtyard at the rear site as a response to the tropical climate for an instance. At this level as well it has a powder room for guest to use, kitchen, and also at this level there is a concept of water collection system from the rain water that is being reserved and filtered in the reflective pool and it is at the staircase foyer that lead to the second storey, the space volume are envisioned as a double storey foyer to create a grand effect to this approach.

On second storey all bedrooms are orientated toward North & South and it has two outdoor decks that offer possible view toward the city view at night and a private deck that has an internal view toward the courtyard behind. The framed view toward the city also can be enjoyed at the master bedroom also from the outdoor deck as the leisure part of the house that can be optimized as a barbeque deck, outdoor lounge and so forth.

The stacked house/villa are expressed as a transparent elongated box at the 1st storey and leisure box are being juxtaposed at the 2nd storey house with brown textured concrete that is cantilevered out and serve also as an entry canopy for main entry from the 1st storey. It is an offer of a house/villa concept in urban site condition that optimizing the view.